ΣΤΑ ΖΕΣΤΑ

διακόσμηση θέμα εβδομάδας - ΣΤΑ ΖΕΣΤΑ

Το τζάκι δεν κάνει διακρίσεις σε φτωχά και πλούσια σπιτικά. Οπου οι κατασκευαστικές συνθήκες το επιτρέπουν δίνει το «παρών» και αμέσως χαρίζει ιδιαίτερη αισθητική στο χώρο. Για να διαλέξουμε ένα τζάκι πρέπει να εξετάσουμε εάν υπάρχουν οι απαραίτητες προυποθέσεις για την εγκατάσταση και τη σωστή λειτουργία του. Η επίσκεψη ενός μηχανικού είναι απαραίτητη ώστε να εντοπίσει εάν υπάρχει χώρος  για την καπνοδόχο, εάν υπάρχει άνοιγμα σε εξωτερικό χώρο για εισαγωγή αέρα στην εστία και βεβαίως εάν είναι επαρκής η στατική αντοχή για τα φορτία του τζακιού και της επένδυσης. Στη συνέχεια μένει να επιλέξουμε την εστία με βάση τις ανάγκες μας, π.χ. θα είναι ένα τζάκι καθαρά διακοσμητικό, θέλουμε να υποστηρίζει τη θέρμανση του σπιτιού, να ζεσταίνει νερο κλπ.

Θέρμανση. Σήμερα πλέον, δίπλα στο κλασικό με την καμινάδα τζάκι, έρχονται να προστεθούν τα ενεργειακά, υγραερίου, ηλεκτρικά, με ξύλα τύπου pellet. Ανάλογα με τον τύπο τους, μπορούν να συνδεθούν με το λέβητα και να ζεσταίνουν νερό, να συνδεθούν με τους μηχανισμούς του «έξυπνου σπιτιού» και δεκάδες άλλες εφαρμογές φιλικές προς το περιβάλλον αλλά και στον οικιακό οικονομικό προϋπολογισμό. Εάν θέλουμε το τζάκι να βοηθάει στη θέρμανση του σπιτιού καλό είναι να αποφύγουμε τις ανοιχτές εστίες. Οι κλειστές υπερτερούν και δεν  επιτρέπουν απώλεια θερμότητος από την καπνοδόχο. Ακόμη και εάν έχετε ένα παραδοσιακό τζάκι μπορείτε να το αναβαθμίσετε με εντιθέμενες κλειστές εστίες που είναι υψηλού βαθμού απόδοσης. Διατίθονται σε διάφορες διαστάσεις και προσαρμόζονται, με την βοήθεια των ειδικών, στις δικες σας. Επιπλέον για να θερμάνουμε περισσότερους από έναν χώρο αρκεί να επιλέξουμε τον κατάληλο τύπο τζακιού πχ. Τα τζάκια αερίου στέλνουν θερμό αέρα και σε διπλανά δωμάτια με την κατάληλη υποδομή κα. Σαν έλληνες καλοφαγάδες θα μου πείτε ότι τζάκι που δεν ψήνει … δεν λέει. Μην ανησυχειτε ακόμη και στα κλειστού τύπου μπορείτε να ψήσετε αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή με ειδικές σχάρες που συνήθως προμηθεύεστε με το τζάκι.Βεβαίως κατά τη διάρκεια του ψησίματος θα έχετε απώλεια θερμότητος.

Διακόσμηση. Το τζάκι αποτελεί έντονο στοιχείο διακόσμησης. Μπορούμε να το επενδύσουμε με ποικιλία υλικών και να προσαρμόσουμε το στιλ του στη γενικότερη  εικόνα του χώρου.   

Συντήρηση. Μην παραμελείτε τον τακτικό καθαρισμό και έλεγχο της σωστής λειτουργίας του αποφεύγοντας την μη επισκευάσιμη φθορά του αλλά και τυχόν προβλήματα υγείας που μπορεί να σας προκαλέσουν οι εκπομπές βλαβερών ουσιών κατά την καύση. Απευθυνθείτε στην εταιρεία από όπου το προμηθευτήκατε ή σε έμπειρους τεχνίτες. Αν διαθέτετε το παραδοσιακό χτιστό τζάκι, μπορείτε στην… εκτός εποχής φάση του να το στολίζετε με αρωματικά ρεσό, με μικρά φωτάκια (όπως αυτά που στολίζουμε τα Χριστούγεννα) αλλά και με μικρά κασπό με καταπράσινά και πολύχρωμα λουλούδια.Τα θερμά επεισόδια, τελικά, μπορούν να έχουν και την θετική τους πλευρά!  

 Φωτ. Shutter stock images.

ΣΤΑ ΖΕΣΤΑ
ΣΤΑ ΖΕΣΤΑ
ΣΤΑ ΖΕΣΤΑ

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ;

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

CLASSIC STYLE

Φωτ.Shutterstock Images

Η γρήγορη εποχή που ζούμε, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η έλλειψη χρόνου  μας οδηγούν σε μια...

ΑΜΒΙΕΝΤΕ

Έκθεση Ambiente

Από τις 7 έως τις 11 Φεβρουαρίου η Διεθνής Έκθεση καταναλωτικών αγαθών...

MY SIXTIES

Φωτ.Shutterstock Images

Σπίτια που ισορροπούν ανάμεσα στα στιλ 50ς και 60ς  μας δίνουν μια λουσάτη εκδοχή αυτών των δύο...

SIMPLE STYLE

Φωτ. Shutterstock images.

Η απλότητα σε μια εποχή υπερκορεσμού είναι προυπόθεση του ευ ζην. Ένα ήρεμο περιβάλλον με minimal άποψη...

MAISON FLOTTANTE

Φωτ. Paul Tahon/ Bouroullec

Οι αρτίστες είναι «φευγάτες» προσωπικότητες και η σταθερότητα λογίζεται σαν μια συμβιβαστική λύση. Η αέναη...

SO SIMPLE

Φωτ.: Studio Phobia

H αρχιτεκτονική και η σωστή εφαρμογή της είναι αυτή που εξασφαλίζει ποιότητα ζωής και αναβάθμιση της...

Gmag ΘΕΜΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

+ ideas + Καθιστικό + Μοντέρνο

Για κάποιους το τζάκι είναι ταυτόσημο με ρομαντικές στιγμές, για άλλους μια ευκαιρία για ψήσιμο τις κρύες νύχτες του χειμώνα και για άλλους αυτό ακριβώς που είναι: μια πηγή θερμότητας. Το τζάκι, εκτός από τη χρηστική του αξία, προσφέρει μια ήρεμη ατμόσφαιρα, που ειδικά σήμερα την έχουμε απόλυτη ανάγκη.Φωτ.Shutter stock images.

ΤΙ ΑΡΕΣΕΙ...