MAISON FLOTTANTE

La Maison Flottante , το απόλυτο όνειρο!
Σχεδιασμός από τους αδελφούς Bouroullec.
Μακέτα του La maison flottante.
Μακέτα του La maison flottante.
Η ώρα της δοκιμής έφτασε.
το οποίο επενδύθηκε με μια ξύλινη πέργκολα.
Για το σκελετό του χρησιμοποιήθηκε αλουμίνιο
το οποίο επενδύθηκε με μια ξύλινη πέργκολα.

Εν πλω...
Μοναδική η ατμόσφαιρα όταν βραδιάζει.
αναρριχόμενα φυτά συνθέτουν ένα φυσικό καμουφλάζ .
Απόλυτη ηρεμία.

Λιτοί χώροι εξοπλισμένοι με τα άκρως απαραίτητα.
Μεγάλα ανοίγματα χαρίζουν άμεση επαφή με το περιβάλον.

Ένα μοναδικό υπνοδωμάτιο.
Το πλωτό σπίτι διαθέτει και γραφείο.
Μικρή αλλά εργονομική η κουζίνα.
  • το οποίο επενδύθηκε με μια ξύλινη πέργκολα.
αρχιτεκτονική διακόσμηση

Οι αρτίστες είναι «φευγάτες» προσωπικότητες και η σταθερότητα λογίζεται σαν μια συμβιβαστική λύση. Η αέναη κίνηση ενός ποταμού μάλλον ταιριάζει καλύτερα στη ψυχοσύνθεσή τους. Οι αδελφοί Bouroullec εξασφαλίζουν γι’ αυτούς ένα διαφορετικό ταξίδι εν πλω. Φωτ. Paul Tahon/ R & E Bouroullec 

Οι καλλιτέχνες προσδιορίζονται από την έμπνευση τους αλλά και από τον τρόπο που της δίνουν υπόσταση. Η απήχηση τους στο κοινό είναι υποκειμενική γιατί η ίδια η έμπνευση είναι κάτι ρευστό, κάτι που ο καθένας το αιχμαλωτίζει τη στιγμή που εκείνος το αισθανθεί. Σε αυτήν την προσέγγιση τείνει και το σύγχρονο εκδοτικό κέντρο Cneai και αποφάσισε να φιλοξενεί καλλιτέχνες και συγγραφείς σε ένα πλωτό στούντιο, το La Maison Flottante (Floating House). Το εγχείρημα ξεκίνησε το 2002 υπό τις οδηγίες των R. & E. Bouroullec – σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες Jean-Marie Finot και Denis Daversin - και ολοκληρώθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα. Τα σημάδια της κρίσης είχαν κάνει δειλά την εμφάνιση τους με τον  προϋπολογισμός του project να είναι περιορισμένος αλλά όχι ανασταλτικός παράγοντας για τη δημιουργική διάθεση. Αντίθετα, ήταν η αφορμή για πρακτικές, επί της ουσίας κατασκευαστικές επιλογές. Για το σκελετό του χρησιμοποιήθηκε αλουμίνιο το οποίο επενδύθηκε με μια ξύλινη πέργκολα: ένα λιτό αποτέλεσμα  απόλυτα συμβατό με το περιβάλλον όπου εντάσσεται. Ο έξυπνος σχεδιασμός του πλωτού σπιτιού - συνολικής έκτασης 110 τ.μ -επιτρέπει τον επαναπροσδιορισμού της κατασκευής ως προς το μήκος ή ακόμη και τον αριθμό των δωματίων. Επιπλέον, στις μεγάλες γλάστρες του μπαλκονιού έχουν φυτευτεί αναρριχόμενα φυτά ώστε μελλοντικά να αποτελέσουν ένα φυσικό καμουφλάζ καλύπτοντας όλους την εξωτερική επιφάνεια. Ένα παραμυθένιο σκηνικό για έμπνευση, καλλιτεχνικές αναζητήσεις και ταξιδιάρικες συζητήσεις.   

 www.bouroullec.com